Hvad er motorik?

Det er vores evne til at lave bevægelser, bruge kroppen og lege. Vores hjerne giver besked til kroppen om hvad den skal i forhold til en ønsket opgave. For et barn er det barnets redskab til at indtage verden, udvikle sig, få kropsbevidsthed og trives følelsesmæssigt. Når kroppen fungerer af sig selv, og barnet har et godt “kropskort” i sin hjerne, får barnet overskud til at tage fat på andre udfordringer.

Jo nemmere det er at bevæge sig, eller gøre noget, jo mere lyst får man til det. Det giver velvære og energi at bruge sin krop. Det handler bl.a. om  balance og koordination, men også at kunne finde roen i sig selv og sine bevægelser.

Grovmotorik handler om dette at styre de grove dele af kroppen, som f.eks arme og ben. Finmotorikken er ansigtsmimikken, øjnene, hænder og fødders arbejde.
Man kan være dygtig finmotorisk og alligevel have problemer med sin grovmotorik. Mens det modsatte sjældent er at se.

Motorikken er ens i alle aldre og det kan altid lade sig gøre at gøre sin motorik bedre. Også for voksne! Den bedste måde at styrke motorikken sker ved at arbejde med de tre primitive sanser: Labyrintsansen, følesansen og muskel-led sansen.

I klinikken har jeg mange års erfaring i at vurdere børn motorisk. Det sker ved leg i salen, barnet er nede på gulvet og laver forskellige bevægelser med kroppen, som f.eks krybe, kravle og trille. Hoppe og dette at kravle op, men også brug af forskellige gynger der kan bevæge sig i alle retninger er en del af en motorisk test. Jeg er meget opmærksom på at finde barnets styrkesider og bruge det konstruktivt i testen.  Det er vigtigt med anerkendelse, og et barn vil altid gøre sit bedste for at gøre ting så godt som muligt, er min devise.

Ved det første besøg bliver barnet også altid tjekket for skævheder og låsninger i deres kroppe, jeg mærker på muskler og ser på hvordan de går og står anatomisk.

Efter et besøg i klinikken vil der være opgaver og træning at lave hjemme. Jeg kan lave træning her hos mig, men det er de ting der sker hjemme mellem hver besøg, at der får barnet til at få en bedre motorik.

Det kan være meget forskelligt, hvor mange besøg det er nødvendigt at gøre hos Nordjysk Motorik. Det kommer helt an på hvilke udfordringer barnet har, hvor flittigt der arbejdes hjemme samt andre faktorer som travl hverdag, sygdom og generel overskud. Det er vigtigt, at når motorikken skal trænes til at blive bedre, at barnet oplever det som positivt. Antallet afbesøg ligger mellem et enkelt med mundtligt vejledning og ca 15.  Ros og anerkendelse er en vigitg faktor.

Jeg samarbejder med Rafael Centeret i Roskilde, ved Jonna Jepsen(http://www.rafaelcenteret.dk/, i forhold til at lave forløb med børn og motorik. Her bliver der lavet en helhedsplan i forhold til barnets sansemotorik.
Men en de fleste børn som kommer hos Nordjysk Motorik, er børn fra Salling, Thy, Himmerland og så selvfølgelig Mors.